Volan Nedir? Ne İşe Yarar?
Volan dişlisi vasıtasıyla motorun ilk hareketini veren parçanın adı ''Volan''dir. Volan'ın motora ilk haraketi vermesi dışında debriyaja yani kavramayada yataklık yapar. Ayrıca krank milininde dengeli çaışmasını sağlayan parçadır.
Tek silindirli bir motorun büyük çapta bir volana ihtiyacı olur. Silindir sayısı arttıkça volan çapı, dolayısıyla volan küçülmekte ve hafiflemektedir.
Volan, font veya çelik fonttan yapılmış olup iki parçadan oluşmaktadır.
- Volan Dişlisi
- Volan Gövdesi (Çember kısmı)
Volan Arızaları Nelerdir?
- Volan dengesizliği
Bu arıza volanın ağırlık noktasının kendi ekseni etrafında bulunmamasından kaynaklanır. Dengesizlik motorun güç değişikliklerinde sallantıdan gürültüye neden olur.
Volan Dengesizlik Kontrolü Nasıl yapılır?
Volan ya tornaya bağlanır veya volana geçirilen bir eksen yataklarına oturtularak elle hızlıca çevirilir. Bu esnada ağır olan taraf aşağıya gelecektir. Bu nokta tebeşirle işaretlendiktan sonra volan yine çevirilir. Aynı nokta daima aşağıya gelirse volanda dengesizlik var demektir.
Volan Dengesizlik Arızasanın Giderilmesi
Arızayı gidermek için dengesizliğe sebep olan ağırlığın miktarını bilmek gerekir. Çevrildiğinde aşağıya gelen taraf karşısına denge tesis edilinceye kadar balmumu veya demir parçacıkları yapıştırılır. Sonra bu parçalar alınır ve hassas bir terazide ağırlık miktarı ölçülür. Bundan sonra ise makkapla ağır gelen tarafta delik açmak suratiyle denge sağlanır.
- Volanla krank milinin birleştiği terde bozukluk
Volanın anamiline bağlandığı yüzde bozukluk varsa bu yüzler iyice tesviye edilerek birbirine her noktada güzelce temas etmelidir.
- Volanın bağlantı civataları ve bağlantı yuvalarında bozukluk
Bu arıza civataların yenisiyle değiştirilmesi suretiyle çözülür.
- Volan kaçırması
Volan Dişlisi Nasıl Değiştirilir?
Uzun zaman kullanma sonucu, volan dişlisi eskir, aşınır veya dişlerinden birkaçı kırılabilir. Bu durumda volan dişlisinin yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Volan dişlisi, volana kaynakla bağlanmamışsa bir zımba ve çekiç vasıtasıyla volan dişlisi volan gövdesinden kolayca sökülebilir.
Volan dişlisi söküldükten sonra volandaki dişli yuvası güzelce temizlenmelidir. Volan dişli çapı takılacağı volan gövde çapından ortalama 0.2 mm daha küçüktür. Buna dişlinin sıkma payı denir. Bu durumda volan dişlisinin volan gövdesine takılmasına imkan yoktur. Bu durumda gövdeye takılacak dişli 250 dereceyi geçmeyen bir sıcaklıkta ısıtıldıktan sonra volana takılabilir.
Volanda aşağıdaki durumların gerçekleşmesi durumunda Volanın yenisiyle değiştirilmesi gerekir.
- Volanın debriyaj tarafındaki yüzünğn yanmış veya oyulmuş olması
- Volanın sürtünme yüzünün fazla çizilmiş, aşınmış veya çatlamış olması
- Volanın eğrilmiş olması
- Volanın çatlak olması
- Volan dişlisinde kırılmış diş bulunması
- Volan dişlisinde aşınmış diş bulunması
Volan Arıza Belirtileri Nelerdir?
- Aracınızı çalıştırmak için marş yaptığınızda veya stop ederken ses gelebilir.
- Arabanızı sürerken debriyajdan ayağınızı çektiğinizde ses olabilir.
- Kalkışlarda arabanın titremesi veya debriyajın itremesi
Volan Arızasıyla ilgili sorularınız varsa konu altı yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz. En kısa zamanda dönüş sağlayacağız.
a4 audi dizel otomatik motor soguk iken sorun yok sıcakken marslama yaptıgımda motor calısmakta zorlanıyor ve ses yapıyor arızası nedir bilgilendirirseniz sevinirim tesekkurler
YanıtlaSil