DSG Şanzıman Nedir?
Son zamanlarda sık duyulmaya başlanan şanzıman modellerinden olan DSG Şanzıman Nedir? sorusunun cevabını sizlere burada detaylı bir şekilde anlatmak istiyoruz. Özelliklede VW grubu araçlarda tercih edilen bu şanzıman tipinin eksileri ve artılarının neler olduğuna bir göz atalım.
VW grubunun araçlarında tercih ettiği bir vites tipi olan bu şanzıman yarı otomatik bir şanzıman olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeni nesil araçlarında tercih ettiği DSG şanzıman tipinde özellikle performans ve yakıt tasarrufunun etkili olduğu bu şanzıman tipinin çift kavramlı bir sistem olduğunu belirtelim. Ayrıca DSG şanzıman ile ilgili aşağıdaki bağlantıdan daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
DSG Şanzıman Nasıl Çalışır?
Ülkemizde en çok satılan araç markalarının başında gelen belediye otobüs saatleri
Volkswagen firmasının araçlarında tercih edilen bu şanzıman modelinin en önemli artıları arasında yakıt tasarrufu bulunmaktadır. Diğer şanzıman modellerine göre bu türde iki farklı debriyaj sistemi bulunmaktadır. Bu sistem de aracın performansının artmasını ve aynı zamanda yakıt tasarrufu yapmasını sağlamaktadır. Bu şanzıman tipinde iki farklı debriyaj bulunarak aracın geçişleri daha stabil hale getirilmektedir. Yani ilk olarak bulunan sistem de araç tekli vitesleri kullanırken 1-3-5 , ikinci debriyaj sisteminde ise 2-4-6 vitesleri kullanılmaktadır.
İki debriyaj bulunmasının nedeni de aracın performansını arttırmaktır. Yani vites geçişi sırasında bir sonra gelecek olan vites şanzıman tarafından hazır tutulmaktadır. Bu sayede aracın hareket halinde meydana gelen tork kaybı bu vites sisteminde meydana gelmez. DSG şanzıman modelinin aynı zamanda 6 ileri ,7 ileri ve 8 ileri sistemlerde de kullanıldığını belirtmek istiyoruz.
6 ileri vites olarak üretilen DSG şanzımanlar ıslak bir sistem ile üretildiği için devamlı olarak yağ değişimi gerektirmektedir. Bu yüzden de devamlı olarak yüksek ısı sarf eden bu modellerde yağ değişimini mutlaka sık sık yaptırmanız şanzıman için son derece önemlidir.
Ancak yeni çıkan 7 ve 8 ileri DSG şanzıman modellerinde bu tarz bir sistem tercih edilmemektedir. Çünkü ıslak model yerine bu modellerde kuru şanzıman tercih edilmektedir. Bu şanzıman modellerinde herhangi bir yağ değişimine ihtiyaç duyulmamaktadır. Artı özellikleri yönünden bu şanzıman türü en çok tercih edilen ve en iyi otomatik şanzımanlardan biri olmayı başarmıştır.
DSG vites üzerinde bulunan sembollerin anlamları
P: aracınızı Park halinde bırakacağınız zaman bu modüle getiriniz.
R: Aracınızı geri vitese takacağınız zaman getirmeniz gereken modül.
N: Aracı boşalma alma sırasında tercih edilir. Genellikle kırmızı ışıkta dururken N tercih edilmektedir.
D: normal sürüş modu sırasında alınması gereken modüldür.
S: Birçok araçta bulunmayan bu özellik aracın spor modunda kullanılmasını sağlamaktadır. Yani aracın devir bu mod da daha fazla performans sunmaktadır. Vites geçişleri D’ye göre daha devirsiz olmaktadır.
+ : Bu işarete basarak aracınızı manuel olarak ileriye doğru vites attırma sırasında tercih edilir.
(-) : Aracınızın manuel olarak vites düşürülmesinde tercih edilir.
Günümüzde DGS şanzıman tercih eden araç modelleri
- Volkwagen markası ilk sırada gelmektedir.
- Skoda
- Seat
- Bugatti
- Audi
En iyi otomatik şanzıman hangisidir?
Dsg şanzıman arıza ve sorunları nelerdir?
Yorum Gönder