Tekerlek ,herhangi bir zemin üzerinde ve daha az bir sürtünme ile hareket ettirmekte kullanılan ,dönen bir parçadır.Tekerlek,insanlığın bildiği en eski mekanik araç olarak değerlendirilmektedir.Tekerlek motor performansı ve verimini büyük oranda etkilemektedir.Şehirlerarası yolda, taşıtın yakıt tüketiminin yaklaşık yarısı lastiklerin yuvarlanma harcamaktadır.Hatalı tasarım ölümle sonuçlanabilir.
Bir Otomobil lastiklerinin , aşağıdaki fonksiyonları karşılaması beklenmektedir.
- Taşıtın ağırlığı ve üzerindeki yükü taşımak,
- Yüzey düzgünsüzlüklerine kaşı taşıtı yastıklamak,
- Yeterli tahrik ve frenleme kuvveti geliştirmek,
- Yeterli yönlendirme ve doğrultu kararlılığı sağlamak.
Lastiklerin Yapısal Özellikleri;
Pnömatik lastik içi hava ile doldurulmuş,simit biçimli bir yapıya sahiptir.Lastiğin en önemli yapısal elemanı gövdesidir.Lastik gövdesi ,düşük elastikiyet modüllü lastikle kaplanmış olan,yüksek elastikiyet modüllü esnek iplik kuşaklardan oluşmaktadır.Lastik karakterisiklerini büyük ölçüde lastik gövdesi belirlemektedir.
Değişik tasarım parametreleri arasında,önemli rolü olan özelliklerden biri de ipliklerin yönüdür.İpliklerin yönü taç açısı ile tanımlanır. Diğer yandan iplikler lastik çevresine dik açıda ise iyi sürüş fakat kötü dönüş karakteristikleri sağlama özelliğindedir.
Son dönemlerde daha çok üretilmekte olan radyal dokulu lastiklerde,gövde iplikleri radyal doğrultuda düzenlenerek 90 derece taç açısı elde edilmektedir.Radyal dokulu lastiklerin güç kaybı ,çapraz dokululara oranla %60 kadar daha az ,ömürleri ise ,iki katı kadar daha uzundur.
Yorum Gönder