Oto Alım Satım Noter Araç Devir İşlemleri
Noter araç satış ücreti yahut araç alım satım ücreti tutarlarında ve emniyet müdürlüğünün yaptığı ruhsat işlemlerinde 1 Şubat 2018 yılı itibari ile değişiklik yapıldı. Bu değişikliğe göre;
- 1 Şubat 2018 tarihinden itibaren ruhsat verme yetkisi emniyet müdürlüğünden alınarak noterlere devredildi. Tüm 2.el alım satım ruhsat işlemleri noterler tarafından yapılacak ve araç satışı yapıldıktan sonra araç ruhsatıda ilgili noter tarafından hazırlanıp size teslim edilecektir.
- 2017 ikinci yarısında kaldırılan ve masrafı 117 TL olan trafik belgesi (ruhsat muayene sayfası) işleyişi 2019 yılında da devam edilecektir. Bundan sonra sadece tek sayfa ruhsat (tescil belgesi) kullanılmaya devam edilecektir.
- Yine aynı şekilde 2017'nin 2 yarısından sonra yapılan değişiklikle kaldırılan ve masrafı 120 tl olan plaka değişikliği farkı alınmamaya devam edilecektir. Bundan sonra araç alım satım noter ücretleri standart ücrete bağlanmış olup plaka değişikliği yapsanızda yapmasınızda aynı ücreti ödeyeceksiniz.
- Noter araç alım satım ücretlerinde de değişiklik yapıldı. 2019 yılı araç alım satım işlemleri için notere ödemeniz gereken tutar 224 TL olmuştur.
2018 yılı Toplam Noter Araç Satış İşlemleri Tutarı : 224 TL
Plaka Değişikliği Masrafları
1 Şubat 2018 sonrası yapılan değişiklik sonrası plaka verme yetkiside noterlere devredildi. Araç satış sırasında plaka değişikliği istendiğinde noterlerin sisteminde bulunan plaka size tashih edilecektir. Bu işlemler ilgili herhangi bir ücret alınmayacaktır.
2019 Noter Araç Satış Ücreti - Plaka Değişikliği Yoksa - 224,00 TL
2019 Noter Araç Satış Ücreti - Plaka Değişikliği Yoksa - 224,00 TL
2019 Noter Araç Satış Ücreti - Plaka
Değişikliği Varsa - 224,00 TL
Not: (2017 2.yarısından sonra plaka değişikliği ücreti kaldırıldı.)
Not: (2017 2.yarısından sonra plaka değişikliği ücreti kaldırıldı.)
Araç Alım Satım İşlemlerinde Noter Ücretini Kim Öder?
Araba alım satım yada araç devir işlemlerinde tüm noter masraflarını alıcı ödemelidir. Aranızda herhangi bir anlaşma yoksa satıcının noter ücretlerini ödemesi yada noter ücretinin yarısını ödemesi söz konusu değildir.
Araç Alım Satımına Sorun Teşkil Edecek Durumlar
Motorlu taşıtlar vergisi kontrolü yapılmalıdır. Mtv borcu olan araçların satışı yapılmaz. Gelir idaresi başkanlığı internet vergi dairesi sitesine girerek (https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_MENU_MTV) vergi borcu sorgulaması yapabilirsiniz. Borcunuz varsa ödeme sonrası satış engeli kalkar. Aracın MTV yani motorulu taşıtlar vergisinin 6 aylık diliminin ödenmiş olması ve geçmiş yıllardan borcunun olmaması gerekir.Trafik Cezası Kontrolü yapılmaldır. Eğer aracınızın ödenmemiş trafik cezası varsa araç satışına engel bir durumdur. Kontrolü için yukarıda verdiğimiz GiB internet vergi dairesinde ceza sorgulaması yapabilirsiniz. Kredi kartı ile ödeme seçeneği mevcuttur. Trafik cezası var ise ödenmeden noter satışı yapamazsınız.
HGS ve OGS köprü geçiş ücretleri cezası kontrolü yapılmalıdır. Aracınıza ait OGS-HGS gibi köprü geçişlerinde herhangi bir kaçak geçiş cezası varsa satışa engel bir durumdur. Notere gitmeden önce ödemesi yapılmalıdır.
Araç Muayene Kontrolü yapılmalıdır. Araç muayene tarihiniz geçmiş ise araç satışı yapılamamaktadır.Ruhsattan muayene tarihini kontrol etmelisiniz.
Araç Rehin ve Haciz Kontrolü yapılmalıdır. Aracın üzerinde rehin yada haciz bulunmaması gerekmektedir. Böyle bir durum var ise noterde satış yapılamamaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası Kontrolü yapılmalıdır. Aracınızın zorunlu trafik sigortasının tarihi geçmiş veya hiç yapılmamış olması araç satışına engel durumdur. Notere gitmeden önce trfaik sigortanızın bitiş tarihlerini kontrol etmelisiniz.
Önemli not: 1 Şubat 2018 itibari ile ruhsat verme yetkisi noterlere devredildiğinden araç alım ve satım işlemlerinde aracın satış tutarını ödemeden satışa engel durum olup olmadığını sorun ve işlem sırasında ödemeyi eft yoluyla yapmaya özen gösterin.
Araç Alım Satım İçin Gerekli Evraklar (Şahıs için)
- Ruhsat
-Trafik Sigortası
-Kimlik Belgesi
Araç Alım Satım İçin Gerekli Evraklar (Şirket için)
- Ruhsat
-Trafik Sigortası
-Kimlik Belgesi
-Vekaletname (Vekil varsa eğer)
-Vergi levhası fotokopisi
-İmza sirküsü
Oto Alım Satım Noter İşlemleri Nasıl Yapılır
Aslında en önemli kısım burasıdır. Çok dikkatli olmalı ve işlemlerinize özen göstermelisniz.Araç alımı yapacaklar için;
-Alacağınız aracınızın piyasasını daha önceden iyice araştırın. Sadece malum siteden değil diğer sitelerden, forumlardan ve bloglardan araştırmalar yapın.
-Alıcağınız aracı belirlediniz ve satıcıyla iletişime geçtiniz. Satıcı ilana herşeyi yazsada satıcıya aracın durumu hakkında bilgi vermesini isteyin. Kafanıza takılan yerleri sormaktan çekinmeyin.
-Aracı kesinlikle ekspertize sokacağınızı belirtin. Satıcı istemez ustanı al gel gibi konuşursa o aracı almaktan vazgeçin.
-Buaraya kadar herşey güzel problem çıkmadıysa aracı görmek ve ekspertize sokmak için satıcıyla randevulaşın.
-Sonrasında aracın plakasını 5664 Tramer'e mesaj atarak kaza durumu ve muayene durumunu sorgulayın.
-Muayene durumundaki kilometre bilgileri ile aracın üzerindeki kilometre bilgilerini karşılaştırn. Çok fazla km düşürme durumlarıyla karşılaşılmaktadır.
-Tramer'den gelen bilgiler satıcının söyledikleriyle eşleşiyorsa işlemlere devam edebilirsiniz.
Noter Satışı Sırasında Yapılacaklar
Herşey buaraya kadar iyi gitti aracı beğendiniz, sorgulattınız, baktırdınız ve herşey olumlu sonunda noter satışına sıra geldi.Satışı vermeden önce aracın ücretinin hesabınıza gelip gelmediğini kontrol edin. Hesabınıza geçmediyse satışı vermeyin.
Para hesabınıza geçtiyse satışı vericeğiniz kişinin kimlik bilgileriyle eşleşip eşleşmediğini kontrol edin.
Sonrasında noter işlemlerini yapabilirsiniz. Yeni sistemde satış yapıldıktan sonra ruhsatınızı noterden alabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gerekenler;
-Notere öğle vaktine ve akşam kapanma vaktine yakın gitmemeye çalışın.
-Araç alırkende satarkende para işlerini banka üzerinden yapın. Paranın bir kısmını elden bir kısmını bankadan almayı yada göndermeyi kabul etmeyin.
-Aracı alırken ve satarken ruhsat sahibinden almaya ve satmaya özen gösterin.
Yaşanmış dolandırıcılık örnekleri;
Aracınızı satmak için ilan veriyorsunuz. Biri arıyor, geliyor ve aracı alacağını söylüyor. Sonra kaporayıda vererek sizinle anlaşıyor ve ileriki bir tarihe satış için tarih veriyor. Aracınızn satış fiyatı 50.000 Tl olsun. O tarihte notere gelmeden önce sizi arıyor bankaya 40.000 TL hesabınıza gönderdiğini yalnız işinin çıktığını satışı akrabasının (sözde) üzerine vermenizi istiyor ve 10.000 TL'yi de akrabasının elden vericeğini söylüyor. Sizde ben parayı aldım nede olsa olur ona satış yaparım diyorsunuz. Notere gidiyorsunuz 10.000 TL elden alıyorsunuz. Noter size paranızı aldınızmı diye sorunca sizde doğal olarak aldım diyorsunuz. Satışı yaptıktan sonra birkaç gün sonra evinize mahkeme kağıdı geliyor ve karşı taraf ben aracın parasını gönderdim ama aracı başkasına satmış diyor. Noter satışındaki isimle eft yapan kişinin isimleri ve bilgileri tutmadığı için ve sizde notere parayı aldım dediğiniz için suçlu duruma düşüyor ve 50.000 TL'lik aracınızı 10.000 TL'ye satmış oluyorsunuz.
Bu ve bunun gibi birçok dolandırıcılık yöntemi ile dolandırılmak istemiyorsanız satışı herzaman parayı aldığınız kişi ismine yapmanızı ve parayıda banka üzerinden almaya dikkat etmelisiniz.
Noterde Satış Esnasında Yapılan İşlemler
- Ruhsat belgesinin kontrolü yapılır.
- Alıcı ve satıcının kimlik ve ehliyet belgelerinin kontrolü yapılır.
- Aracın satışına engel bir durumu olup olmadığını anlamak için yukarıda bahsettiğimiz evrak ve belge kontrolleri yapılır.
- Satış sözleşmesi hazırlanır.
- Alıcıya paranın alıp alınmadığı sorulur.
- Herşey tamamsa ilk alıcı ve satıcı sonra noter sözleşmeyi onaylar.
Araç Plaka Değişim İşlemleri Nasıl Yapılır?
Alacağınız aracın plakasını değiştirmek istiyorsanız aşağıdaki maddelere dikkat ederek çok kolay bir şekilde işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Öncelikle noterde aracın devrini üzerinize alırken noter size plaka değişikliği olucak mı diye sorduğunda evet diyorsunuz. Eskiden plaka değişikliği olduğunda 120 TLgibi ek bir ücret veriyordunuz şimdi bu durum en başta bahsettiğimiz gibi kaldırıldı.
- Noter işlemleri plaka değişikliğine göre yapıyor ve size sitemden yeni plaka atıyor. Sizde bu plakanın basım işlemlerini yapıp ruhsatınızı alabilirsiniz.
Özel plaka almak isterseniz eğer; Noterlikte tescil işlemleri yapılırken, plakalar mevzuat
gereği sıradan sistem tarafından otomatik olarak verilecektir. Bu nedenle plaka
seçimi istenilmesi halinde öncelikle Emniyet Genel Müdürlüğü tescil bürolarına
başvuru yapılması ve plaka ayırma işleminin yapılması gerekmektedir.
Not: Plaka işlemleri, 1 Şubat 2018 itibari ile noterlere devredildiğinden işlemde farklılıklar olabilir. Yeni sistemde plaka değişiklik işlemi yaptıysanız konu altı yorum kısmından bize deneyiminizi ve işlemleri anlatarak yardımcı olabilirsiniz.
Tüm işlemler bukadar umarım yardımcı olmuşumdur. Konuyla ilgili sormak istediklerinizi aşağıda yorum kısımından sorabilirsiniz.
Noter araç devir işlemleri ile ilgili merak ettiklerinizi konu altı yorum kısmından bize iletebilirsiniz.
merhaba ben plaka değiştirmek istiyorum. Aracımın sigortasını yeni yaptım. satıştan sonra
YanıtlaSilyeni plakama sigorta nakli yapılabiliniyor mu? teşekkürler
Arabacigaleriden aldim fakat km dusurulmus.iade etmek istedigimde kabul ettiler fakat ilride arac benim uzerimden satis gectigi icin hukuki durumla karsilasmama icin noterde kendimi guvenceye alabilir miyim
YanıtlaSil